čtvrtek 11. února 2016

KOMENTÁŘ: Borna Čorič - Budoucí světová jednička?



Otázka, kterou si klade snad každý tenisový fanoušek, zní: Co bude po éře Federera, Djokoviče, Nadala či Murrayho? Že je tato otázka předčasná? Nemyslím si. Nejmladší člen tenisové TOP 10 je 26letý Kei Nishikori, dále zde máme 28leté Djokoviče a Murrayho, 29letého Nadala a dále už samé třicátníky - Berdycha, Tsongu, Gasqueta, Ferrera, Federera a Wawrinku. Kdo však za pár let naváže na úspěchy tenisových legend Federera, Djokoviče či Nadala?

Střední generace, která se ještě roky může starat o slušnou porci zábavy není k zahození, osobně se těším na zápolení v TOP 10 a tipuji na něj zejména Dominica Thiema, Grigora Dimitrova, Jacka Socka, Davida Goffina nebo třeba Rusa Andreye Kuznetsova, který se mi v poslední době velice líbí. Je však potřeba dívat se ještě dále do budoucnosti. V posledních době o sobě dávají vědět hlavně dva mladí hráči - Alexander Zverev a Borna Čorič. 18letý Zverev si v minulém týdnu připsal účast v prvním semifinále na okruhu v Montpellier, Borna Čorič však tuto sezónu dosáhl ještě dál.


Píše se rok 2013 a Borna Čorič zvedá nad hlavu trofej pro vítěze juniorky US Open, když ve finále poráží Australana Kokkinakkise. Od té doby jde kariéra rodáka ze Záhřebu raketově nahoru, z 1423. místa vystoupá během dvou let až na 30. pozici světového žebříčku a to považte, ve svých 18 letech! Na challengrech se Čoričovi také dařilo, 7 titulů z 8 finálových účastí je tomu důkazem. 

Kdy o sobě poprvé dal Čorič vědět mezi dospělými? Osud tomu chtěl, aby to bylo opět na US Open. Rok po vítězství v juniorce si talentovaný Chorvat poradí se všemi soupeři v kvalifikaci (De Bakker, Wang, Kozlov), aby v prvním kole vyřadil hladce ve třech setech Čecha Rosola. Ve druhém kole prohrál 3-1 na sety s Dominikáncem Estrellou-Burgosem. Další přelomový turnaj byl pro Chorvata halový podnik v Basileji, kde vyhrál ve dvou setech nad Gulbisem, Golubevem a také Rafaelem Nadalem! Nejcennější skalp pro Čoriče, o kterém se psalo ještě spoustu týdnů po té... V semifinále pak po boji ve třech setech nestačil na Belgičana Goffina.

Začátek roku 2015 a další cenný skalp pro Bornu Čoriče. Na podniku v Dubaji prochází jako lucky looser z kvalifikace do čtvrtfinále, kde 6:1, 6:3 vyřídí Andyho Murrayho! V následném semifinále už sice nestačí na legendu Federera, ale opět o sobě dal talentovaný Chorvat vědět. Čoričovo jméno se skloňovalo také na grandslamech. V Paříži došel až do třetího kola, ve Flushing Meadows obral o set Nadala, v londýnském Queens clubu zase vyřadil překvapivě Ukrajince Stakhovskyho s minimálními zkušenosti na trávě. V závěru sezóny už Čoričovi nejspíš došly síly, výsledky z jeho strany nebyly ideální, ale očekávání do dalšího roku ze strany veřejnosti obrovská.


Jak odstartovat rok 2016 lépe, než první finálovou účastí v kariéře na okruhu ATP na prvním podniku sezóny? Čorič v Čennaí odehrál skvělý turnaj, porazil Granollerse-Pujola, Krajicka a Bautistu-Aguta s Bedenem (oba zápasy po obrovských bitvách). Ve finále statečně vzdoroval favorizovanému Wawrinkovi, leč neúspěšně. Od té doby Čorič vyhrál z 5 zápasů jediný, v Rotterdamu proti domácímu De Bakkerovi, když v prvním setu odvrátil celkem 10 setballů.

Konečně se dostávám k otázce, kterou jsem zvolil také do nadpisu tohoto článku. Má Borna Čorič kvalitu na to, aby se stal v budoucnu světovou jedničkou?

Na tuto otázku je zřejmě v 19 letech ještě velice brzy, ale jedno vím jistě. Borna Čorič se nevzdá a za svým cílem si půjde ze všech sil. Tak totiž Čorič působí v každém zápase. Neuvěřitelné odhodlání, bojovnost a zaťatá pěst po každé vítězné výměně - to je typický projev mladého Chorvata. Právě bojovnost je základním stavebním kamenem jeho hry, i díky ní od vstupu mezi dospělé dokáže obírat o set i ty nejlepší a zkušenější hráče.

Čorič nevzdá žádný míček, čímž může zdánlivě připomínat Novaka Djokoviče. Také Čorič totiž dokáže vrátit nemožné a ubránit se i z nemožných pozic. Srovnánímu s Djokovičem by se jeho balkánský kolega určitě nebránil, ale jedno mu stále chybí. Podle mého názoru nemá Borna Čorič žádný vyloženě rozdílový úder, díky kterému by byl schopen zakončovat výměny. Ano, má spolehlivý a na svůj věk nesmírně kvalitní forehand, z backhandu kazí rovněž málokdy, navíc oba údery mají skvělou délku. O podání se dokáže opřít a na síti je také často úspěšný. Pokud se Čorič dokáže ještě více tlačit do vítězných úderů, jsem si jistý, že ho čeká blyštivá budoucnost.

Další silnou stránkou je fakt, že se dokáže adaptovat na všechny povrchy (s výjimkou trávy, kde doposud hrál minimálně). Důkaz za vše. Čorič uprostřed betonové sezóny zvolil účast na antukovém challengeru v kolumbijské Barranquille, aby se připravil na duel Davis cupu v Brazílii. Výsledek? Čorič poměrně suverénně zmiňovaný challenger ovládl a také v Davis cupu si připsal dvě výhry nad vyhlášenými antukáři Souzou a Belluccim.

V 19 letech je pro mě Borna Čorič jednoznačným aspirantem na člena TOP 10 a dosáhnout toho může velmi rychle. Zejména díky jeho odhodlání a píli. A bude jednou na samém vrcholu hodnocení ATP? Jednu věc vím jasně, BORNA ČORIČ se narodil pro to být šampionem a podřídí tomu vše. Vsadil bych na to, že ho jednou na prvním místě žebříčku uvidíme...



Žádné komentáře:

Okomentovat